5e jaargang nummer 8

Deze uitgave bestellen of informatie over een abonnement op het vakblad Afval!

Afval01-08.jpg (81327 bytes)

Inhoud vakblad Afval!
november 2001

Korte samenvatting van de artikelen in deze uitgave van het vakblad Afval! Wilt u deze uitgave bestellen, klik dan hier meteen rechts.


Afvalscheiding, een volgende STAP
Het gescheiden inzamelen van afval lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Toch blijven de hoeveelheden achter bij het streven zoals in 1995 door de overheid vastgesteld. Vandaar dat het rijk sinds kort een nieuw stimuleringsprogramma (STAP) heeft gelanceerd. Het AOO organiseerde er een informatiedag over.

Natte PetCokes geen afval
Omdat het Hof van Justitie in juni 2000 geen panklaar antwoord heeft gegeven op de vraag wanneer sprake is van een afvalstof, zijn de uitspraken van de Raad van State hierover van groot belang. Daarom behandel ik hier een recente uitspraak over het begrip afvalstof.

HOI's zien afval nog steeds voorbij varen
Slechts zeven procent van alle schepen in de Rotterdamse haven geven hun afval af bij een van te twee inzamelaars. Wat de rest doet laat zich raden. De Algemene Rekenkamer heeft scherpe kritiek op de regering die traag is met het invoeren van Europese regelgeving en nog veel minder doet aan handhaving.

Regels over de grens
Er gaat vaak een lange tijd overheen voordat een grensoverschrijdend transport daadwerkelijk kan plaatsvinden. En dat is niet verwonderlijk. Naast uitgebreide internationale regelgeving kent ieder land zijn eigen regels. Een korte blik op de belangrijkste internationale spelregels en een kijkje in de keuken van BelgiŽ en Duitsland, de landen waarmee de meeste 'afvalhandel' plaatsvindt.

Storten in ArgentiniŽ
Mar del Plata, een Argentijnse badplaats, krijgt een nieuwe stortplaats en dat is geen overbodige luxe. Alleen al vanwege de grote jaarlijkse toeristenstroom is zorgvuldig afvalbeheer een noodzaak. Aanleg en exploitatie zijn het gezamenlijke werk van het Argentijnse Imepho en Van der Wiel Stortgas uit Drachten.

Van gevel tot gevel
Zolang een hoopje vuil, dat van de stoep naar de wipkip waait, daarmee van 'eigenaar' verandert en zolang de veegploeg die de stoep onderhoudt, het daarbij laat, blijft het aanzien van de straat vuil, spant de gemeente het paard achter de wagen en weet de burger niet wie hij aan moet spreken. Onder de noemer Schoon & Heel wil Rotterdam de broodnodige integratie concreet maken. Frans Buijs, binnenstadsmanager, vertelt hoe.

Thema: Automatisering

Afval op de site
Op internet informatie vragen over gemeentelijk beleid, klachten neerleggen over zwerfvuil, een afspraak maken over het ophalen van grof vuil. In theorie kan het allemaal allang. In praktijk kost het tijd, energie en is het wennen. Maar heel lang kan het niet meer duren. De gemeentelijke website lijkt bezig aan een gestage en onomkeerbare opmars.

Internet voor afvalverwerkers niet meer weg te denken
Een paar jaar geleden stortte menig ondernemer zich overhaast op internet. E-commerce zou de belangrijkste omzetgenerator worden, en daar moest je op tijd bij zijn. Inmiddels is de paniek geluwd, maar internet blijkt geen eendagsvlieg. Vier grote afvalverwerkers geven inzicht in hun digitale strategie.

Overzicht afvalregistratiesystemen
Wie met afval te maken heeft moet talloze gegevens vastleggen en rapporteren. Voor de eigen bedrijfsvoering, maar ook als gevolg van regelgeving. Niet voor niets beginnen handhavers tegenwoordig met het controleren van de administratie. Tegenover die administratieve last staan ook voordelen voor de organisatie. Al die registraties bieden inzicht in de bedrijfvoering en mogelijkheden om prestaties te verbeteren of zelfs te benchmarken met anderen. De redactie van Afval! inventariseerde in samenwerking met het AOO 19 pakketten op hun functionaliteiten.

Vaste rubrieken

Berichten

Reststoffenbulletin

Agenda


© Uitgeverij Noordhoek BV