Bericht:

 

maart 2000

 

Kort nieuws in de maand februari 2000

 

Van Gansewinkel neemt twee bedrijven over
Nieuw hoofdkantoor KTK
Knapzak helpt bedrijven met folie-inzameling
ICS en PLUS Integration tekenen samenwerkingsovereenkomst
Vredestein Rubber Resources ontvangt ISO 14001
Pols Zuidland opent regiovestiging in De Meern
Nieuwe milieuvergunning voor Nijmeegse Universiteit en Universitair Ziekenhuis
Milieu Centraal heeft meer te doen
HCI en AVR gaan samenwerken
Poly-Milieu Zakboekje van PBNA

 

Van Gansewinkel neemt twee bedrijven over

Afvalinzamelaar Van Gansewinkel heeft zijn positie in de Randstad verder verstevigd door overname van Snelbak/Avac uit Amsterdam en GRM uit 's Graveland. Beide zijn gespecialiseerd in de inzameling, overslag en verwerking van bouw- en sloopafval. Snelbak/Avac is daarnaast actief in inzameling en vervoer van bedrijfsafval. De werkgelegenheid voor de in totaal 200 werknemers is niet in het geding. De overnames zijn onderdeel van het strategisch beleid van Van Gansewinkel om met name in Nederland haar netwerk van inzamel- en recyclingbedrijven verder uit te breiden. Na groot Amsterdam ligt het in de bedoeling om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland verder 'in te trekken'.

Nieuw hoofdkantoor KTK

Pers- en containerspecialist KTK heeft een nieuw hoofdkantoor betrokken aan de Marconiweg in Zeewolde. In het nieuwbouwpand zijn KTK Zeewolde, KTK Service en KOTEK Lease gevestigd. Bijna een jaar heeft het bedrijf een tijdelijk onderkomen in Zeewolde gehad. Daarvoor was het negen jaar gevestigd in Harderwijk. Verhuizen werd noodzakelijk vanwege de groei die KTK, mede onder invloed van de zich sterk ontwikkelende milieumarkt, de laatste jaren doormaakte.
Meer informatie: telefoon 036-5218200

Knapzak helpt bedrijven met folie-inzameling

De Stichting Knapzak start in februari een proef bij 160 Nederlandse bedrijven met haar folie-inzamelprogramma. Dit in samenwerking met de VMK (Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen) en Stichting Ecoverpakkingen, en met subsidie van VROM. In vier sectoren worden scheidingsproeven begeleid voor kunststof verpakkingsafval. Doelgroepen zijn het uitvoerend bouwbedrijf, bouwmarkten, tuincentra en transportbedrijven. Knapzak ondersteunt met dit project de doelstellingen van het Convenant Verpakkingen II, die bedrijven verplicht folie gescheiden in te zamelen en aan te bieden. Veel bedrijven houden zich echter (nog) niet aan deze wettelijke scheidingsplicht, mede omdat de lagere overheden de regelgeving niet of nauwelijks handhaven. Aan het proefproject doen in totaal 160 bedrijven mee. Projectleider A. Scholten verwacht dat deze na de proef de Knapzakinzameling van folie zullen voortzetten. Bedrijven kunnen er namelijk 10 tot 25 procent op hun kosten van restafval mee besparen.
Meer informatie: telefoon 073-6232333

ICS en PLUS Integration tekenen samenwerkingsovereenkomst

PLUS Integration Transport Solutions heeft de dienstverlening van TranSupport, het transportsoftwarepakket van ICS, overgenomen. Hierdoor kunnen beide ondernemingen zich richten op hun kernactiviteiten. ICS op de boordcomputers en PLUS Integration op branchespecifieke logistieke software.

Vredestein Rubber Resources ontvangt ISO 14001

Het Maastrichtse bedrijf Vredestein Rubber Resources heeft het ISO 14001 certificaat ontvangen. Het bedrijf ligt op een steenworp afstand van de stadkern. Op deze locatie worden jaarlijks ongeveer 25.000 mt rubberafvallen gerecycled in hoogwaardige grondstoffen voor de rubberverwerkende industrie. Door de aard van deze activiteiten midden in een woon- en leefgebied is Vredestein Rubber Resources sterk gericht op de omgeving. Zij ziet de certificering van het milieuzorgsysteem dan ook als een kroon op deze inspanningen. Vredestein Rubber Resources is leverancier van grondstoffen voor de mondiale rubberverwerkende industrie en heeft vestingen in Nederland, BelgiŽ, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Pols Zuidland opent regiovestiging in De Meern

Gerard Bonenkamp in De Meern wordt de regiovesting van Pols Zuidland. Vanaf nu biedt Gerard Bonenkamp zijn diensten aan onder de naam Bonenkamp Turf Care. De samenwerking heeft als doel serviceverhoging voor de klanten in Midden-Nederland. Met de ondersteuning vanuit de hoofdvestiging van Pols in Zuidland is het bovendien mogelijk om kostenbesparend te werken. Bonenkamp Turf Care houdt zich bezig met de verkoop en het onderhoud van tuin- en parkmachines.

Nieuwe milieuvergunning voor Nijmeegse Universiteit en Universitair Ziekenhuis

De Katholieke Universiteit Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud krijgen nieuwe milieuvoorschriften. Beide instellingen hebben bij de provincie Gelderland een aanvraag ingediend die gaat gelden voor de hele campus. Nu zijn de vergunningen per gebouw geregeld. Naast dit schaalvoordeel zijn de nieuwe voorschriften beter beheersbaar en ontstaat er meer overzicht. KUN en UMC hopen dat de definitieve vergunning in april gepubliceerd kan worden.

Milieu Centraal heeft meer te doen

Het telefoonnummer voor inlichtingen over milieu is in 1999 ruim 20 duizend maal gedraaid. Ruim twee maal zoveel als het jaar daarvoor. Milieu Centraal beantwoorde voor het merendeel de traditionele vragen van consumenten over afvalscheiding, verpakkingen, milieukeurmerken en energiegebruik. Toch gaan ook steeds meer vragen over de invloeden van tuinieren, klussen en zelfs voedsel. Dit jaar wordt verwacht dat er nog meer gebeld zal gaan worden, maar dat is nog even afwachten. Sinds januari, zo zegt de stichting, is men nog makkelijker bereikbaar, maar dat is wel met een ander telefoonnummer: 0900-1719. Dat nummer is korter, de prijs is dezelfde gebleven: 30 cent per minuut.

HCI en AVR gaan samenwerken

HCI Chemicals Benelux en AVR-Industrial Services gaan voortaan samen oplossingen bieden voor de problemen in de reiniging van pijpleidingen. De samenwerking komt er op neer dat HCI de reinigingsmiddelen levert en AVR de werkzaamheden uitvoert. HCI levert biologisch afbreekbare reinigingsproducten die vooral in de Verenigde Staten al enige tijd met succes worden toegepast bij de reiniging van olie- en gasleidingen. Volgens AVR heeft de ervaring uitgewezen dat de reinigingsfrequentie en de inspectiekosten door het gebruik van N-Spec zullen dalen.

Poly-Milieu Zakboekje van PBNA

PBNA heeft het Poly-Milieu Zakboekje hernieuwd uitgegeven. In deze uitgave staan korte en bondige omschrijvingen van begrippen en systemen. Het zakboekje is ingedeeld met een rangschikking per deelgebied, zoals milieubelasting, milieu en technologie, juridische aspecten, en zo voort. Ook staan er in het boekje evaluaties van bepaalde onderwerpen en alternatieven, de toelichting van technieken en trefwoorden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt aangegeven langs welke wegen oplossingen kunnen worden gezocht. Het Poly-Milieu Zakboekje kost fl. 129,50,--.
Meer informatie: PBNA telefoon 026-3840030


© Uitgeverij Noordhoek BV