Bericht:

Rubriek:

4 april 2000

bedrijfsnieuws

Waste Management Nederland overgenomen door Shanks

Shanks Group heeft voor 328,2 US-dollar (ruim 780 miljoen gulden) Waste Management Nederland (WMN) overgenomen van Waste Management International.

WMN is het op vier na grootste afvalconglomeraat in Nederland en bestaat uit acht zelfstandig opererende bedrijven, waaronder Icova (Amsterdam), Van Vliet Groep (Nieuwegein), Reym (Amersfoort) en Klok Containers (Rotterdam). De omzet bedroeg in 1999 ruim 450 miljoen gulden met een winst uit normale bedrijfsuitvoering van bijna 70 miljoen gulden.
Shanks is bezig met het uitbouwen van de activiteiten, waarbij men in een aantal geografische segmenten de eerste of de tweede plaats in de markt wil gaan innemen. In 1998 deed men daarvoor in BelgiŽ al overnames. Shanks is echter ook geÔnteresseerd in de kennis en technologie die Waste Management in Nederland heeft. Vooral de ervaring met pyrolyse, refuse derives fuel (RDF) en bodemreinigingstechnieken hebben de interesse van Shanks. Men wil die technieken naar de andere onderdelen overbrengen als Europese regelgeving ook in andere Europese landen een strenger beleid gaan voorschrijven. Met name voor het thuisland Engeland verwacht Shanks op korte termijn veranderingen, waarvoor men in technologisch opzicht voorbreid wil zijn.
Het Amerikaanse Waste Management International kondigde al enige tijd gelden aan de Nederlandse tak te willen verkopen. Men wil zich volledig gaan richten op activiteiten in de afvalsector in Noord-Amerika. Om die reden houdt men een ware uitverkoop van activiteiten buiten Amerika. In januari werden de activiteiten verkocht in Finland, in februari volgden de activiteiten in Nieuw-Zeeland en in april werd aangekondigd de activiteiten in ItaliŽ en AustraliŽ te verkopen. Met de verkoop van haar internationale dochters en enkele verliesgevende activiteiten in Amerika hoopt Waste Management dit jaar ongeveer drie miljard dollar binnen te halen. Daarvan is twee miljard nodig voor de aflossing van schulden.
Directeur Knittel van Waste Management Nederland, inmiddels Shanks Nederland, is blij met de overname. "Er is onvoldoende aansluiting tussen de Amerikaanse en Europese afvalmarkt. In Amerika is de markt primair gericht op inzamelen en vervolgens storten. Dat doen ze dan ook heel goed. Door afwezigheid van regelgeving zoals wij die kennen, vindt recycling alleen plaats als er een goed economisch rendement is te behalen. In Europa, en zeker in Nederland, is de afvalmarkt vooral gericht op hergebruik. Vandaar dat een Europees bedrijf als Shanks ook veel beter aansluit bij onze activiteiten. Ook op andere gebieden is het een prettig bedrijf. Zo gaan ze niet meteen op zoek naar mogelijke synergieŽn, maar laten ze de zelfstandige structuur zoals we die nu kennen in tact."


© Uitgeverij Noordhoek BV