Bericht:

Rubriek:

21 september 2000

Preventie

Afvalprobleem in auto's (en erbuiten)

Een ontwerpwedstrijd is uitgeschreven voor ontwerpers met ideeŽn om de afvalvoorziening in personenauto's te verbeteren.

In oktober werd langs verschillende rijswegen intensief gecontroleerd op automobilisten met wegwerpgedrag. De actie is onderdeel van een campagne van de Stichting Nederland Schoon, de ANWB, Rijkswaterstaat en de Landelijke politie om de hoeveelheid zwerfvuil langs de wegen terug te dringen. Jaarlijks wordt 100.00 ton zwerfafval achtergelaten langs de bermen van snelwegen. Het opruimen daarvan kost 15 miljoen gulden. De actie is vooral gericht op bewustwording. Veel mensen weten niet dat een klokhuis na tien dagen is verteerd, maar een banaan pas na 1 of drie jaar. Kauwgom is pas na twintig jaar niet meer terug te vinden en verpakkingsmateriaal doet er tussen een half jaar (karton) tot eeuwig over om uiteen te vallen. Wat ook bijna niemand weet is dat weggooien op de openbare weg strafbaar is. Het uitdrukken van een sigarettenpeuk kost 150 gulden, het dumpen van een vuilniszak kost minimaal 480 gulden.
Een van de redenen waarom autogebruikers hun afval op straat werpen is dat een goede afvalvoorziening in personenauto's ontbreekt. Klokhuizen, lege blikjes en zakjes chips passen niet in de asbak. Daarom is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een functionele, creatieve en originele voorziening om het afval in de auto te verzamelen. De hoofdprijs bedraagt 5000 gulden en zal worden uitgereikt op de AutoRai in februari 2001. Als het ontwerp ook functioneert, dan zal het dadelijk te koop zijn bij de Volkswagen dealer en Shell stations.

Meer informatie: Stichting Nederland Schoon (070) 416 16 16


© Uitgeverij Noordhoek BV