Bericht:

Rubriek:

2 februari 2001

bedrijfsnieuws

Alliantie Midwaste een feit

Zeven overheidsgestuurde afvalbedrijven hebben een strategische alliantie opgericht om de concurrentie beter te kunnen aangaan.

De nieuwe alliantie heeft vorm gekregen in een joint-venture Midwaste N.V. Vooral voor de inkoop van materiaal en de afzet van afval wil men gaan samenwerken. Als kernactiviteit wil men zich richten op de afvalinzameling en -bewerking. De zeven aandeelhouders zijn Afvalstoffendienst 's Hertogenbosch (nog aspirant-lid), Brabants Afvalteam, DAR Milieudiensten, Irado, Netwerk, Saver en Afvalcombinatie De Vallei. Samen ontstaat een aandeel van 10 procent in de Nederlandse afvalinzamelmarkt. De totale omzet is 300 miljoen en er zijn ongeveer 1000 mensen werkzaam. Het alliantieproces is bijzonder voorspoedig verlopen. Vanaf september toen het idee ontstond, tot en met december hebben de zeven elkaar zeer snel weten te vinden. Vooral Irado's betrokkenheid was opmerkelijk omdat dit bedrijf nog maar net was ontstaan en volop bezig is met een herstructurering. Maar alle bedrijven hadden het gevoel dat "dit goed was en dat het nu moest gebeuren".
Of Midwaste een succes wordt zal de toekomst uitwijzen. Aan de directies van de zeven zal het niet liggen: die waren allemaal zeer enthousiast. Toch strandt 53 procent van alle allianties en vooral omdat het draagvlak in de organisaties mist. Analisten vinden dit ook de achilleshiel van Midwaste. De zeven verzelfstandigde overheidsorganisaties zijn alle nog jong en kennen ieder een aparte bedrijfscultuur. Omdat elk bedrijf in zijn eigen regio blijft werken en onder de eigen naam, zal het inbedden van Midwaste een hele kluif worden voor de nieuwe directeur, ir. Roel Wolters.

!!!MV: Cathri: misschien kan je bij Midwaste (bereikbaar via de DAR in Nijmegen tel 024-3716054) een foto opvragen


Uitgeverij Noordhoek BV