Bericht:

Rubriek:

24 augustus 2001

inzameling

Holle Bolle Gijs heeft hippe broer

's Werelds hipste afvalcontainer, zo omschrijft SITA de zogenoemde Trash Tower die het bedrijf op 24 augustus, de eerste dag van het Lowlands-festival in Biddinghuizen introduceerde.

De reusachtige, raketvormige, fel groen en blauw gekleurde container is speciaal ontworpen voor grote evenementen en feesten, die meestal eindigen in een enorme berg zwerfvuil. De Trash Tower is een gezamenlijk initiatief van afvalverwerker SITA en ingenieursbureau Tennon Engineering. Ze heeft een inhoud van 1000 liter en is daarmee vier keer zo groot als de normale (mini-)container. De relatief kleine afvalbakken raken immers snel vol, zodat het vuil er dikwijls naast belandt. De felle kleuren moeten zorgen voor herkenning en sluiten aan bij de festivalstemming. Een speciaal ontwikkelde zuigwagen kan de container binnen enkele seconden leegzuigen. Charles de Klerk, marketingmanager van SITA, was bij het festival aanwezig. "Lowlands was voor ons de vuurdoop. Het is een evenement waar zo'n 60.000 mensen op afkomen. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat er goed gebruik gemaakt is van de containers. We hadden er 100 geplaatst en die werden tussentijds regelmatig leeggezogen. Dat geeft enerzijds een veel schoner beeld gedurende het festival, maar zorgt er ook voor dat het na afloop geen ondoordringbare troep meer is." De raketvorm is bewust gekozen, zodat mensen er niet op gaan zitten. Bovendien ligt het zwaartepunt zo laag, dat het moeilijk is om de Trash Tower om te gooien. Ook in andere opzichten is aandacht besteed aan vandalismebestendigheid. "Bij zulke massale bijeenkomsten lopen er natuurlijk altijd klanten rond met een redelijk sloopgehalte", aldus een realistische De Klerk.
Aansluitend bij het concept van de pratende Holle Bolle Gijs in de Efteling, is het de bedoeling dat de Trash Tower in de toekomst ook geluiden gaat produceren, wanneer er afval in wordt gedeponeerd. De Klerk: "Daar zijn we nog niet helemaal uit. De container roept veel creatieve ideeŽn op. Dat geluid is er ťťn van. Het zou ontzettend leuk en aantrekkelijk kunnen zijn. Maar ook daarbij moeten we goed nadenken over vandalismegevaar. De containers zullen toch op allerhande, ook anonieme, plekken staan. Dat is toch iets anders dan een omheinde Efteling, die 's avonds op slot gaat."
Binnenkort wordt het evenement geŽvalueerd en kunnen eventuele (technische) aanpassingen plaatsvinden. Daarna hoopt SITA uiteraard dat Mojo Concerts, organisator van Lowlands en opdrachtgever voor de plaatsing van de containers, veel navolgers krijgt.


© Uitgeverij Noordhoek BV