Bericht:

Rubriek:

28 september 2001

bedrijfsnieuws

 

Huisvuilcentrale levert schone warmte aan Vomar

Huisvuilcentrale N-H en Vomar Voordeelmarkt hebben een contract getekend voor de levering van schone warmte door de Huisvuilcentrale aan het nieuw te bouwen distributiecentrum van Vomar in de Boekelermeer.

Met het warmteleveringscontract wordt een belangrijke stap gezet in het project dat, met steun van NUON, de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar, Boekelermeer-Zuid tot een duurzaam bedrijventerrein wil maken. De nabijheid van de Huisvuilcentrale biedt een uitgelezen kans om gebruik van aardgas te voorkomen door de restwarmte van de centrale te benutten voor ruimteverwarming en proceswarmte. Hiermee kan een broeikasgasreductie van ongeveer negen miljoen kilo worden bereikt en vijf miljoen kubieke meter aardgas worden bespaard.
De gemeente Alkmaar speelt bij het project een essentiŽle rol, omdat zij de condities moet scheppen die de warmtelevering economisch haalbaar maken. Een doorslaggevende voorwaarde in dit verband is het verzekeren van voldoende warmteafzet. De warmtebenutting zal in de Boekelermeer voorrang moeten krijgen boven de afname van gas. De gemeente hoeft geen financiŽle inspanningen te doen, want NUON en de Huisvuilcentrale garanderen een concurrerende prijsstelling van de warmte en nemen een leveringsplicht op zich.


© Uitgeverij Noordhoek BV