Bericht:

Rubriek:

6 augustus 2001

verwijdering

Oplossing voor diermeel is zorg voor afzet biomassa


De verwerking van diermeel zorgt voor grote problemen. Onder andere door de MKZ- en BSE-crisis is de hoeveelheid diermeel sterk gestegen, terwijl de afzet is vervallen. De verbrandingscapaciteit is echter beperkt.


Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) mag tot 8 september diermeel meeverbranden met huishoudelijk afval. De provincie had al eerder gedoogd dat ARN als proef een week lang diermeel samen met huishoudelijk afval verbrandde. De proef is succesvol verlopen. Vandaar dat nu voor een periode van vijf weken maximaal 350 ton diermeel per week kan worden meeverstookt. Om het overschot aan diermeel toch op te kunnen vangen is aan het destructiebedrijf Rendac Son tijdelijk toestemming verleend voor het overbrengen van 2000 ton diermeel naar het voormalige militaire complex Rips-Oploo. Daar is geconditioneerde opslag onder strenge voorwaarden toegestaan voor een periode van drie maanden. Probleem met de opslag van dit diermeel, dat een hoog risico vormt, is dat er nog geen gegevens beschikbaar zijn over de voorwaarden waaronder die opslag zou moeten plaatsvinden.
De toename van diermeel en diervetten is niet alleen een zorg voor de destructiebedrijven. Ook de bedrijven die zich net hebben toegelegd op de afzet van secundaire brandstoffen uit afval hebben ineens een onverwachte concurrent van behoorlijke omvang. In BelgiŽ worden de cement- en kalkindustrie zelfs door de overheid verplicht om diermeel bij te stoken. Het is de eerste keer dat deze nog jonge industrie, die de afzet in een vrije Europese markt moet realiseren, op een dermate grote schaal concurrentie ondervindt.


© Uitgeverij Noordhoek BV