Bericht:

Rubriek:

4 oktober 2002

bedrijfsnieuws

Kca-depot Utrecht in problemen

De gemeente Utrecht stelde op 18 september acht personeelsleden van het afvalstoffendepot aan de Isotopenweg op non-actief. Reden is naar verluidt de handel die door sommige personeelsleden is opgezet in inktpatronen.

De illegale handel kwam aan het licht doordat twee personeelsleden niet langer mee wilden doen en de zaak publiek hebben gemaakt. Een van de twee klokkenluiders heeft daags na de openbaarwording zelfmoord gepleegd. Nog onduidelijk is of de zelfmoord te maken heeft met de problemen op het afvalstoffendepot.
Inktcartridges worden gebruikt in printers, faxen en kopieermachines om afdrukken te maken. Het inzamelen en doorverkopen van deze goederen is lucratief. Diverse bedrijven zij bereid flink geld te betalen voor een gebruikte inktpatroon. Zo kan een cartridge van een eenvoudige printer voor thuisgebruik al gauw 3,5 euro opleveren. Inktpatronen die vooral voor de zakelijke markt gemaakt worden, leveren het meeste geld op. Voor een lege kopieermachinecartridge van Canon betalen sommige bedrijven 13 euro. De ingezamelde cartridges worden hervuld en weer in de winkel verkocht. In het Utrchtse kca-depot kwamen ook de cartridges terecht die met de inzameling van bedrijfsafval werden ingezameld.
De gemeente Utrecht maakt voorlopig gebruik van personeel van het GICA (Amsterdam) voor het beheer van het depot. Ook de inzameling van het kca is door gebruikmaking van deskundig personeel van elders voorlopig gecontinueerd. Onduidelijk is nog hoe en wanneer de gemeente terug kan keren naar een normale situatie. Er is aangifte gedaan bij justitie van verduistering van gemeentelijke eigendommen. De politie heeft de zaak in onderzoek genomen. En hangende dit alles valt niet te zeggen wie van het personeel weer terug kan keren.


Uitgeverij Noordhoek BV