Bericht:

Rubriek:

9 april 2003

inzameling

Alkmaar pakt het anders aan

Vanaf mei gaat in Alkmaar, bij wijze van proef, de afvalinzameling op de schop. Doel is een betere scheiding en minder bedrijfsafval.

De proef, met rode zakken voor bedrijfsafval in de binnenstad, andere inzameltijden en tijdelijk meer handhaving start in juni. Bedrijven krijgen op basis van hun contract een aantal rode zakken, meestal zijn dat er drie. Deze worden op dinsdag opgehaald. De grijze zak voor huishoudelijk afval op maandagochtend, als de meeste winkels dicht zijn. Volgens André Bakker van de gemeente was tegen een eerder idee, namelijk een citybin zoals in Deventer, te veel verzet van de bevolking. Helemaal waterdicht is het systeem volgens hem niet. "Maar in ieder geval kunnen we nu gaan registreren wat er gebeurt. We weten op basis van het aantal huishoudens ongeveer hoeveel afval daarvandaan moet komen en wat er volgens de contracten ingezameld moet worden. Als het aan het einde van de proefperiode niet klopt, dan weten we dat niet iedereen zich netjes gedraagt. Maar daar gaan we op voorhand niet vanuit.
De betere scheiding van huishoudelijk afval moet worden bereikt door betere inzamelmethoden en meer voorlichting. Verenigingen nemen bij wijze van proef de maandelijkse inzameling van oud papier over in enkele wijken. De gemeente heeft de indruk dat hierdoor meer papier wordt ingezameld. Het bedrijf Roele De Vries, dat de vergelijkbare inzameling bij een groot aantal Noord-Hollandse gemeenten verzorgt, heeft een protocol opgesteld voor veiligheidsinstructies aan de besturen van de verenigingen, de vrijwilligers en de chauffeur. De wagens zijn met extra veiligheidsmaatregelen uitgerust, met naast camera's en spiegels ook verlichting aan de zijkant en extra dodemansknoppen. Bouw- en sloopafval wordt vanaf augustus niet meer opgehaald en niet meer geaccepteerd door de afvalbrengplaats.


© Uitgeverij Noordhoek BV