15 genomineerden voor Europese milieuprijzen

Een internationale jury heeft 15 bedrijven genomineerd voor de European Better Environment Awards for Industry (ebeafi) '98. De winnaars worden bekend gemaakt tijden de officiële prijsuitreiking in Nederland. Het is de eerste keer dat de prijzen in Nederland worden uitgereikt.

Bericht:

Rubriek:

6 april 1998

Hergebruik

Ebeafi is een initiatief van de Europese Commissie en UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties. De prijzen zijn in 1987 in het leven geroepen om de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten en productiemethoden te stimuleren. De Ebeafi '98 valt samen met de viering Friesland 500 jaar openbaar bestuur. De uitreiking van de prijzen markeert de start van de themaweek 'Milieu & Economie'. De vijftien genomineerde bedrijven worden tentoongesteld als onderdeel van Greentechnics '98, een bedrijvenmanifestatie rondom het thema 'Innovatie in milieutechnologie.

Twee nominaties vallen binnen het thema hergebruik of toepassing van afval. H&R Tiles Ltd uit Engeland heeft een proces ontwikkeld waarbij afval van de keramische industrie wordt gerecycled. Ongeglazuurd en gedecoreerd aardewerk en porselein van 20 lokale bedrijven worden gerecycled in de pottebakkersoven van Johnson. Het afval wordt daarmee weer als nieuwe grondstof ingezet. JBM, eveneens uit Engeland, heeft een aluminiumsmelt procédé ontwikkeld, waarbij 100% van de witte en zwarte slakken kunnen worden hergebruikt. Normaal gesproken wordt slechts minder dan de helft van alle witte slaken gerecycled. Alle zwarte slakken worden gestort. Dit afval bevat waardevol aluminium (resp. 40 tot 10%) en ook andere waardevolle materialen. Bovendien is de uitstoot van bepaalde gassen nu beperkt tot 10% van de huidige Europese standaarden.

 


© Uitgeverij Noordhoek BV