Europese milieuprijzen uitgereikt

De ebeafi'98, de Europese milieuprijs, is in de categorie afval toegewezen op het bedrijf Jesse Brough Metals Group voor een proces waarmee aluminium slakken, een afvalproduct uit hoogovens, kunnen worden hergebruikt.

Bericht:

Rubriek:

8 juni 1998

Hergebruik

Wereldwijd wordt minder dan de helft van alle witte slakken gerecycled en worden alle zwarte gestort. Toch bevatten deze afvalproducten nog veel bruikbaar aluminium (respectievelijk 40% en 10%). Met het door JBM ontwikkelde proces kunnen alle aluminium residuen worden teruggewonnen, terwijl van de andere fracties ook enkele nuttige producten kunnen worden gemaakt.

De enig andere genomineerde in deze categorie, H&R Johnson Tiles, kreeg een speciale vermelding. Het proces waarbij ongeglazuurd, bewerkt aardewerk (behalve porselein) wordt gerecycled viel niet in de prijzen. Het juryrapport vergeet echter te vermelden waarom niet. Het bedrijf heeft met 20 omliggende pottebakkerijen de inzameling en recycling van het aardewerk kortgesloten. De restproducten worden daarom niet meer gestort. Tevens wordt het gebruik van grondstoffen aanzienlijk teruggedrongen

De prijzen werden uitgereikt door de heer Hermans, Commissaris van de Koningin in Friesland. Er waren vijf prijswinnaars. De Natwest Group won in de categorie milieuzorg in ondernemingen, omdat zij als bank niet alleen intern maar ook bij de financiering extern de milieuzorg als een van de beslisfactoren wordt meegenomen. In de categorie partners in duurzame ontwikkeling won het Duitse Rurhgas, die haar Russische partner Gazprom het gastransport van Rusland naar Europa helpt te verbeteren. Het Deense Accustrip won in de categorie schone technologie, met een speciale drukpers voor de verpakkingsindustrie. Deze gebruikt sodium bicarbonaat als enig reinigingsmiddel, waardoor voor het productieproces geen chemische inktsoorten of reinigingmiddelen meer nodig zijn. Het Finse Sarlin-Hydor Oy kreeg de eerste prijs voor het meest milieuvriendelijk product: een concept om hoge drukprocessen te verbeteren, door een optimalisatie van de druk. Hierdoor worden de energiekosten sterk gereduceerd en gaat de kwaliteit van de productie omhoog.

Meer informatie: www.ebeafi.nl

 


© Uitgeverij Noordhoek BV