Engels centrum voor afvaltechnologie

De Britse ambassade in Nederland claimt dat in Engeland het eerste centrum voor afvalonderzoek wordt opgericht. Het centrum heeft vooral aandacht voor de eindverwerking, zoals monitoren van stortplaatsen en compostering.

Bericht:

Rubriek:

18 juni 1998

Verwijdering

Dit 'Centre for Waste and Pollution Research' is verbonden aan de Universiteit van Hull en wil het interdisciplinaire onderzoek bevorderen. Als eerste centrum voor afvalonderzoek heeft het ook nog eens de eerste database op het internet gezet die kan helpen de problemen van landen met afval te verhelpen, zo vervolgt de ambassade de mededeling. Volgend directeur professor Lynne Frostisck is een database over afval en daaraan gerelateerde zaken op het internet noodzakelijk, omdat daarmee de resultaten van onderzoek beter toegankelijk worden gemaakt. De database zal niet alleen de eigen onderzoeksresultaten bevatten, maar ook die van andere universiteiten in Engeland en andere landen.

Het centrum is opgericht in samenwerking met Humberside Wastewise Waste Management Services, dat weer een soort van overheidsgedomineerd bedrijf is van vier districten. Wastewise heeft vooral ervaring in de aanleg en beheer van stortlocaties en energieopwekking uit stortgas.

Eén van de eerste projecten die het centrum zal gaan onderzoeken is of vliegtuigen of satellieten kunnen worden ingezet om stortlocaties te observeren om zo een vroegtijdige waarschuwing te geven bij eventuele vervuiling. Het monitoren vanaf de grond is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid. Regelmatig onderzoek vanuit de lucht is, indien ook technische mogelijk, daarom de oplossing voor onderzoek van grote gebieden. Ook een project voor onderzoek voor toepassing van bacteriën om de afbraak van afval te versnellen zal ingang worden gezet, vooral voor de omzetting tot compost. Het zwaartepunt zal vooral hierop komen te liggen, aangezien nu reeds een aantal actiepunten worden genoemd. Bijvoorbeeld het onderzoek naar factoren die de biologische activiteit in afval verminderen, manieren om de compostering te versnellen en het ontwikkelen van criteria om vast te stellen wanneer het composteringsproces klaar is.

Meer informatie: http://www.hull.ac.uk/cwpr/

 


© Uitgeverij Noordhoek BV