Bericht:

Rubriek:

13 oktober 1998

Bedrijfsnieuws

AVR wil met Grontmij sterker staan voor overname VAM

NV Holding AVR-bedrijven en Grontmij gaan een strategische alliantie aan. Met het partnership wil AVR haar positie versterken voor de overname van de VAM in Wijster.

In juli werd bekend wat officieus al geruime tijd bekend was: de VAM, nu nog voor het overgrote deel in handen van het Ministerie van Landbouw, moet worden verkocht. Voor de overnamekandidaten zijn verschillende criteria opgesteld door zowel het Ministerie van Landbouw, VROM en Financiën. Een daarvan was de voorkeur voor een Nederlandse kandidaat, en dan nog bij voorkeur een overheidsgedomineerd bedrijf. Daarmee vielen geïnteresseerde bedrijven als BFI/SITA en Watco buiten de boot. Overbleef in ieder geval de AVR, die ook de publiciteit daarover heeft gezocht. De AVR wil de boot deze keer niet missen. Vlak voor de zomer presenteerde zij haar doelstelling: binnen drie jaar tot de top 15 van Europa behoren, oftewel een verdubbeling van de omzet van de huidige 1,5 miljard gulden. Alleen met actieve acquisitie van bedrijven kan die positie ook bereikt worden. In Nederland is de VAM dan natuurlijk de meest ideale kandidaat om in een keer die grote slag te maken. Maar er zijn kapers op de kust. Welke wil het ministerie van Financiën, die de verkoop coördineert, niet kwijt. "De kandidaten willen uitdrukkelijk niet hun naam in de publiciteit, om eventuele publicitaire schade bij een afwijzing te voorkomen", zegt de woordvoerder. De gehele verkoop heeft behoorlijk wat vertraging opgelopen. Doordat een nieuw kabinet is aangetreden, willen de nieuwe ministers Pronk en Apotheker zich eerst in de materie goed inwerken. Hoewel de procedure in principe in augustus afgerond had kunnen worden, wordt nu het begin van de volgende ronde zeker niet voor eind november verwacht, en waarschijnlijk nog later.

De AVR heeft op de oproep van de staat positief gereageerd en reeds in de aanbiedingsbrief opgemerkt de overname bij voorkeur met een sterke partner te willen doen. De AVR vindt die nu gevonden te hebben in de Grontmij. Beide bedrijven vinden dat door de gezamenlijke expertise een uitstekend uitgangspunt is voor succesvolle exploitatie van de VAM. De AVR en de Grontmij vullen elkaar wat betreft producten en diensten goed aan. Beide ondernemingen streven vooral naar hoogwaardige verwerkingsmethoden. De AVR is vooral sterk aanwezig in het westen van Nederland vooral vanuit een innovatief technologisch gedreven concept, met de nadruk op verwerken van afval, ook van de meer specifieke stromen. De Grontmij heeft een sterke marktpositie in het noorden van Nederland en veel expertise in het storten en scheiden. De AVR en Grontmij werken al enkele jaren samen in de VBM, een onderneming voor bedrijfsafvalverwerking op de maasvlakte. Bovendien hebben de twee bedrijven verschillende samenwerkingsverbanden met de VAM.

 


© Uitgeverij Noordhoek BV