Bericht:

Rubriek:

21 januari 1999

Bedrijfsnieuws

Fusie PNEM/MEGA Groep en EDON Groep

De PNEM/MEGA Groep en de EDON Groep willen gaan fuseren. Zij doen dit naar eigen zeggen in verband met de liberalisatie van de Europese energiemarkt en de snelle ontwikkelingen op de markten voor telecommunicatie en afvalverwerking.

Beide bedrijven zijn actief in deze drie markten en hebben overeenkomstige strategieën, activiteiten en organisatiestructuren. De nieuwe onderneming zal een marktaandeel hebben van ongeveer 32 procent van de Nederlandse energiemarkt en een marktaandeel van 15 procent in de afvalverwerking. Het bedrijf zal een omzet hebben van 8 miljard gulden (3,6 miljard euro) en 8.000 medewerkers. In de afvalmarkt zijn de EDON Groep en de PNEM/MEGA Groep actief met respectievelijk Hanze Milieu en PMG Milieuservices.

Voor de uitbreiding van de afvalactiviteiten hadden beide organisaties reeds een bod gedaan voor de overname van de VAM, die door het Rijk wordt verkocht. Inmiddels is bekend geworden dat de Staat als eerste met de EDON-Groep gaat praten (zie: VAM komt waarschijnlijk in handen van EDON). Met de VAM, met een marktaandeel van 8 procent, wil men de aanvoer van biomassa verzekeren. Deze is nodig om in de toekomst groene stroom op te gaan wekken. Hoewel de combinatie compostering niet minder belangrijk vindt, verwacht zij dat thermische recycling de overhand zal gaan nemen.

 


© Uitgeverij Noordhoek BV