Bericht:

Rubriek:

15 maart 1999

Preventie

Utrecht kent ook 'no cure no pay'

Ook de provincie Utrecht gaat bedrijven stimuleren te onderzoeken of schonere productiemethoden mogelijk zijn via een no cure, no pay regeling. Eerder ging de provincie Brabant hierin voor, maar deze heeft het stelsel onlangs sterk vereenvoudigd.

Maximaal 160 Utrechtse ondernemers kunnen op basis van 'no cure no pay' een preventie quick scan uit laten voer. Dit onderzoek laat snel zien waar de punten voor mogelijke verbeteringen binnen een bedrijf zijn en hoeveel dit het bedrijf oplevert. In de meeste gevallen levert de besparing op grondstoffen en energie en de voorkoming van het ontstaan van afval, zoveel op dat de kosten van het onderzoek (5000 gulden) binnen twee jaar zijn terugverdiend. Levert de scan niets op, dan betaalt de provincie de kosten van het onderzoek.
De Stichting PRAE die in Noord-Brabant al enige tijd het stelsel voor de provincie beheert, heeft het garantiestelsel onlangs sterk vereenvoudigd. Reden is dat nog maar 30 bedrijven de scan hebben laten uitvoeren. Al het onderzoek is nu in één scan samengevoegd, die 7500 gulden kost. Lopen de gevonden besparingsopties op tot boven de 7500 gulden, dan moet het bedrijf de helft van de onderzoekskosten betalen. 


© Uitgeverij Noordhoek BV