Bericht:

maart 1999

Kort nieuws in de maand maart 1999 

VAM verkocht aan Edon

Zoeller en Translift werken samen

Infodesk duurzaam bouwen

Directeur bij SITA/BFI is precaire functie

Adriaan van Engelen nieuwe directeur Stimular

 AVR neemt RCM over

Kragge II in handen van PNEM-MEGA

 

VAM verkocht aan Edon

1 maart 1999 - De Staat der Nederlanden heeft op 25 februari 99,98% van haar aandelen in de VAM verkocht aan de EDON. De verkoopprijs van het aandelenbelang bedraagt 221,3 miljoen gulden. Door de overname versterkt EDON haar positie op de afvalmarkt aanzienlijk. EDON wil de activiteiten van haar dochter Hanze Milieu en VAM integreren, om verdere nationale en internationale expansie te bereiken. EDON zal het nutskarakter van de VAM na de overname behouden. Als onderdeel van de verkoop wordt het mogelijk de relatie tussen de VAM en haar contractpartners, verenigd in de StiVAM te verbeteren, waardoor het mogelijk zal worden meer marktconforme tarieven te berekenen voor de verwerking van brandbaar afval.

 

Zoeller en Translift werken samen

1 maart 1999 - Zoeller en Translift zijn een samenwerking aangegaan. In Nederland worden de beide verkoop- en serviceteams samengevoegd. Dat betekent dat naast de logistieke producten van Translift deze onderneming ook de containerbeladingen van Zoeller gaat verkopen. Ook hier is de toenemende internationalisering en de schaalvergroting in de afvalstoffenbranche de reden voor de samenwerking geweest. Want volgens de ondernemingen vraagt dit om logistieke concepten voor het inzamelen, transporteren en verwerken van afvalstoffen. De producten van beide ondernemingen vormen samen een logistiek geheel, zo is het uitgangspunt, onder de naam IES (Integraal inzamel- en transportsysteem).

 

Infodesk duurzaam bouwen

1 maart 1999 - Het Nationaal Dubo Centrum heeft het reeds twee jaar functionerende informatiepunt voor de professionals uit de burger- en utiliteitsbouw uitgebreid. Nu kunnen ook opdrachtgevers en uitvoerende partijen informatie krijgen over de duurzame aspecten van de grond-, water- en wegenbouw. Als symbolische openingshandeling stelde staatssecretaris Remkes van VROM als eerste een telefonische vraag: 'over het belang van een integrale aanpak als het gaat om duurzaam bouwen'. Het merendeel van de vragen is echter en stuk praktischer. Remkes stelde verder dat de Infodesk het resultaat is van een vruchtbare samenwerking tussen marktpartijen en de overheid.

Meer informatie: DuBo Centrum, telefoon (030) 323 22 22 of e-mail infodesk@dubo-centrum.nl 

 

Directeur bij SITA/BFI is precaire functie

5 maart 1999 - Op 22 februari is bij de BFI Holding Dominique Bernard (52 jaar) benoemd tot algemeen directeur. Hij neemt de plaats in van Peter van Dobben de Bruyn, die op 19 februari om persoonlijke redenen ontslag had genomen. Van Dobben de Bruyn is nog geen 5 maanden in functie geweest en was aangetrokken als turn-around manager nadat op 31 maart 1998 het Franse SITA de Europese vestigingen van BFI had overgenomen. Zijn voorganger was ook niet lang werkzaam bij BFI: op 1 februari 1997 trad Peter Bey in functie, maar hij was krap een jaar later al weer vertrokken. Hij was overigens weer de opvolger van Paul Schaling die in mei 1996 plotseling vertrokken was naar NMB-Heller. In alle periodes waarin de directeurspositie een lacune optrad, was Ben Spitman ad-interim, later bijgestaan door Chuck Doble van BFI.

Dominique Bernard is ruim 25 jaar actief in de internationale afvalbranche, waarvan de laatste 13 jaar in dienst van SITA. Hij was directeur van de SITA afvalverwerkingsbedrijven Teris en Scori en later bekleedde hij op het Parijse hoofdkantoor de functie van vice-president Strategie en Milieu. In die hoedanigheid zal hij dan ook waarschijnlijk nauw betrokken zijn geweest bij de overname. Hij krijgt van het hoofdkantoor de opdracht mee de marktleiderpositie te verstevigen. 

 

Adriaan van Engelen nieuwe directeur Stimular

5 maart 1999 -Franc van den Berg die zes jaar lang directeur van Stichting Stimular is geweest, gaat weer terug naar waar hij vandaan kwam: BECO Milieumanagement & Advies, waarvan hij ook eigenaar is. Hij wil zich verder gaan toeleggen op de verdere uitbouw van het bedrijf. Adriaan van Engelen werkt inmiddels al vijf jaar bij Stimular, waarvan de laatste twee in de dagelijkse projectleiding.

 

Kragge II in handen van PNEM-MEGA

5 maart 1999 -De regionale stortplaats Kragge II in Bergen op Zoom wordt onderdeel van PMG-Services, de milieupoot van PNEM-MEGA. De stortplaats was eigendom van het Streekgewest Westelijk Noord-Brabant die het heeft verkocht voor 21 miljoen gulden. Nadat de pogingen om de stortplaatsen uit zes regio's in Noord-Brabant samen te brengen in één organisatie waren mislukt, kwam een aantal stortplaatsen op de nominatie te staan verkocht te worden. Overigens zeer tegen de zin in van Afvalzorg en ook de Provincie stond niet te juichen in verband met de heffingen voor de eeuwigdurende nazorg. Als eerste werd de Spinder (Tilburg) verkocht aan de Grontmij, nu dus gevolgd door de Kragge II in Bergen op Zoom.

 

AVR neemt RCM over

11 maart 1999 - AVR-Bedrijven heeft de RCM-Groep inclusief TTS bc overgenomen van het Duitse bedrijf RAG Umweltservice.. RCM-TTS richten zich vooral op de industriële en offshore dienstverlening en de inzameling van gevaarlijk afval. Daarvoor wordt in Amsterdam een havenontvangstinstallatie voor maritieme reiniging geëxploiteerd. De onderneming telt 100 medewerkers, verspreid over drie locaties: Amsterdam, IJmuiden en Druten in Gelderland. In 1998 bedroeg de omzet 35 miljoen gulden. AVR verwacht dat uit de overname synergie-effecten ontstaan, door de eerder overgenomen Booy-bedrijven (eveneens gespecialiseerd in de industriële en maritieme reiniging. AVR streeft om binnen enkele jaren in de top 15 van Europese afvalbedrijven voor te komen. Vandaar de zeer op expansie gerichte activiteiten van de laatste tijd, zoals de overname van de bedrijfsgerichte onderdelen van de Roteb en de gemeentelijke reinigingsdienst in Den Haag. De overname moet nog worden goedgekeurd door de NMa.


© Uitgeverij Noordhoek BV