Bericht:

Rubriek:

29 juni 1999

Verwijdering

 

Rijk en AVI's sluiten energieconvenant

Elf afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) hebben op 29 juni  een convenant met de overheid gesloten over een forse verhoging van de energieproductie uit afvalverbranding. Met dit zogeheten REB-convenant nemen de verbranders de inspanningsverplichting op zich om hun energieproductie in drie jaar tijd met 23 procent te verhogen. In ruil hiervoor krijgen de bedrijven een vergoeding uit de Regulerende Energiebelasting (REB) van ruim 100 miljoen gulden.

Met het convenant wil men een bijdrage leveren aan de duurzame energievoorziening in Nederland. In 1998 was de totale hoeveelheid energie uit afvalverbranding voldoende om een miljoen huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Per kilo afval is de energie-opbrengst de afgelopen jaren sterk gestegen. Om hier nog eens 23 procent bovenop te doen is een ambitieuze doelstelling waar de AVI's een flinke kluif aan zullen hebben. Daartegenover staat een vergoeding uit de REB per geleverde kilowattuur elektriciteit. In drie jaar komt dit neer op een bedrag van ruim honderd miljoen gulden. De plannen bestaan voor een belangrijk deel in het beter benutten van de warmte door het realiseren van stadsverwarmingsprojecten of door de warmte af te zetten naar nabijgelegen industrieŽn. Verder gaat men investeren in het optimaliseren van besturingssystemen zodat de ovens meer uren per jaar operationeel zijn. Daarnaast zullen energie-efficiency maatregelen genomen worden zoals de aanschaf van energiezuinige apparaten en training van medewerkers. Een aantal kamerleden is gevraagd als 'energie-ambassadeurs' de vinger aan de pols te houden bij de voortgang van de projecten.
Voor de uitvoering van het convenant hebben de afvalverbranders de Vereniging Regulerende Energiebelasting Afvalverbranders (VEREBA) opgericht.

 


© Uitgeverij Noordhoek BV