Bericht:

Rubriek:

4 augustus 1999

Beleid & uitvoering

Verwijderingsbijdrage auto's toch omlaag

Eind volgend jaar worden auto's in Nederland iets minder duur omdat de verwijderingsbijdrage voor de milieuverantwoorde recycling dan wordt verlaagd.

Deze verlaging is mogelijk doordat demontage en recycling steeds goedkoper worden en door de onverwacht hoge autoverkopen van de afgelopen jaren, zo meldt Auto Recycling Nederland (ARN). Over de mate waarin de verwijderingsbijdrage zal dalen wil ARN nog overleg voeren met het ministerie van VROM en de Europese Commissie. De verlaging is opmerkelijk omdat voor de zomer onder enkele leden van de ARN grote onrust was uitgebroken over de hoogte van de verwijderingsbijdrage. Deze moest omhoog, omdat anders een milieuverantwoorde verwijdering niet mogelijk is.
In 1995 werd door de Nederlandse autobranche een systeem opgezet om auto's voor 86 procent te recyclen zonder kosten voor de laatste eigenaar. De verwijderingsbijdrage die de consument sindsdien betaalt bij de aanschaf van een auto is per 1 januari 1998 al gedaald van 250 naar 150 gulden. Inmiddels wordt 90 procent van de Nederlandse auto's milieuverantwoord verwerkt door bij Auto Recycling Nederland (ARN) aangesloten demontagebedrijven. Europese fabrikanten en importeurs worden overigens binnenkort verplicht auto's vergaand te recyclen zonder kosten voor de laatste eigenaar. Een nieuwe Europese regeling is daarover onlangs vastgesteld en zal gaan gelden in 2001 voor nieuwe auto's en 2006 voor alle auto's.


Uitgeverij Noordhoek BV