afval!
Bedrijfsnieuws 11-01-1998

Greentech 98, Green-Tech® 98 of toch iets anders

Dat was even schrikken op de Ecotech. Rinus Onland, directeur van Media Consult & Management en adviseur voor Greentech 98 zakte bijna door de vloer.
Al sinds een aantal dagen draaide de publiciteitscampagne van een nieuwe milieubeurs in het noorden van het land op volle toeren. De Greentech 98 is ontstaan doordat Leeuwarden het gepresteerd heeft om de uitreiking van de ‘European Better Environment Award for Industry’ te mogen organiseren. Een milieuprijs die in 1987 op initiatief van de Europese Commissie in het leven is geroepen. Een prestigeuse prijs natuurlijk, waar in Nederland nog maar weinigen van gehoord hebben, maar die voorheen is uitgereikt in Londen, Parijs, Kopenhagen en Dublin. Bij dit rijtje van bekende steden wordt nu dus Leeuwarden gevoegd. Leeuwarden? Friesland bestaat in 1998 maar liefst 500 jaar; vandaar. Die uitreiking wordt door het Expo Centrum (de opnieuw opgebouwde Friesland Hallen) aangegerepen om een driedaagse beurs te organiseren waarin vrijwel alle milieu-innovatieve zaken een onderkomen kunnen vinden.
Maar daarvan zakt Rinus Onland (ex-beursmanager van de Aquatech en ooit begonnen met de Ecotech) natuurlijk niet door de grond. Op de laatste dag van de Ecotech, terwijl het promotieteam van Greentech 98 zijn laatste ronde draaide, deelde de Jaarbeurs de evaluatieformulieren uit met een folder voor een nieuwe beurs: Green-Tech® 1998. Wat was het geval? In Leeuwarden wist men van niets. Bij de Jaarbeurs ook niet. De persvoorlichter wist te melden dat de Jaarbeurs ooit eens eerder een Greentech had georganiseerd, maar dat die in de wandelgangen was verbasterd tot ‘Greenpech’. Over deze Greentech wist hij nog niets, want de organisatie lag in handen van een bureau in Zeist: Europoint. “Maar”, zo voegt hij er op het laatst aan toe, “volgens mij is de naam wel gedeponeerd door ons, want het ®- teken staat er bij.” Inderdaad; werkelijk overal waar maar het woord Green-Tech staat staat ook zeer prominent ®.
Bij het Expo Centrum Leeuwarden weten ze dan iets meer. “Inderdaad is er een activiteit met dezelfde naam”, zo wil de woordvoerder wel kwijt. “Of zij die naam hebben gedeponeerd weet ik niet, wij in ieder geval niet. We zullen nu een gesprek gaan arrangeren en kijken of we hiervoor een oplossing kunnen vinden.”
In Zeist bij Europoint weten ze al veel meer: “Die hebben een probleem”, zo wordt vastgesteld. “Wij zijn eigenaar van de naam, dus zij zullen de naam moeten veranderen. Binnenkort hebben we een gesprek waarin we ook over de financiële zaken het eens zullen moeten worden, want we zullen nu meer publiciteit moeten maken om mogelijke verwarring te voorkomen.”
Afgezien van de naam, hebben beide beurzen weinig met elkaar gemeen. De Green-Tech® is meer een conferentie dan een beurs en richt zich op een internationaal publiek van politicy, wetenschappers en deskundigen. Ook het onderwerp is wezenlijk anders: duurzame en herbruikbare grondstoffen.

© Uitgeverij Noordhoek