afval!

 

Bedrijfsnieuws

14-01-98


Luiers eindelijk grootschalig verwerkt

Het Canadese bedrijf Knowaste gaat als eerste in Europa incontinentiemateriaal ophalen en verwerken. Een nieuwe recyclingsinstallatie wordt daarvoor gebouwd in Arnhem.

Voorlopig zal geen sprake zijn van inzameling op de particuliere markt. De zakelijke markt, zoals verzorgings- en verpleegtehuizen, garandeert een vaste toevoer van afval dat voldoende zal zijn om de verwerking rendabel te laten opereren. In de verschillende zorginstellingen bestaat 40 tot 60 procent van het afval uit incontinentiemateriaal.

De huishoudelijke markt komt onder andere door de gecompliceerde logistiek niet in aanmerking voor recycling. De 75.000 ton afval per jaar van de zorginstellingen is meer dan voldoende om de capaciteiten van de recyclingfabriek in Arnhem volledig te benutten. Bovendien groeit deze afvalberg jaarlijks met ongeveer 10 procent.

Inzamelen

Door Knowaste is een logistiek concept ontwikkeld voor de inzameling van het materiaal. Dit concept is nu aanbesteedt bij verschillende inzamelbedrijven, waaruit degene zal worden gekozen met de goedkoopste aanbieding. Met de instellingen zullen vijfjaarcontracten worden afgesloten. Voor een all-in prijs zullen containers worden geplaatst voor de inzameling, die wekelijks worden opgehaald.

Binnenkort zal de inzameling reeds starten. Hoewel de verwerkingsfabriek pas volgend jaar opengaat, wil Knowaste nu reeds ervaring opdoen met het logistieke systeem. Bovendien wil ze de tijd nemen om de instellingen de gelegenheid te geven om over te schakelen en het personeel te instrueren. Totdat de fabriek van start zal gaan, zal het logistieke systeem worden uitgebouwd en worden verbeterd. Het ingezamelde materiaal wordt tot die tijd naar de verbrandingsovens gebracht.

Verwerking

De fabriek die de luiers zal gaan verwerken zal volgens planning op 1 januari 1998 met productie beginnen. Uit de luiers wordt een papierpulp verkregen van een zeer hoge kwaliteit die in sommige gevallen zelfs beter is dan het virgin materiaal. De kunststoffracties die vrijkomen kunnen worden gebruikt in draagtassen of als olie-absorbent. Voor het polymeer dat de urine e.d. absorbeert is nog geen toepassing gevonden, maar daar wordt nu wel onderzoek aangedaan.

In Canada is ervaring met het verwerkingsproces opgedaan in een demonstratieproject. In dit project werd per 1000 kilo gerecycleerd incontinentiemateriaal, 400 kilo hout, 5,7 Megajoule energie en 7000 liter water wordt bespaard.

Nederland is door Knowaste uitverkoren voor de eerste grootschalige verwerkingsinstallatie. De hoge verwerkingstarieven in Nederland, het hoge milieubewustzijn van de burgers en de hoge bevolkingsdichtheid zijn de belangrijkste redenen geweest om zich in Nederland te vestigen. Daarnaast wordt het project financieel ondersteund door de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij en NPM Capital.

 


© Uitgeverij Noordhoek